Az egyház luxusellenessége a korai kereszténységben

Szerzők

  • Margit Szlancsok MATE Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár

DOI:

https://doi.org/10.59531/ots.2024.2.1.13-32

Kulcsszavak:

Szentírás, kereszténység, egyházatyák, erény, bűn

Absztrakt

A középkori luxusellenes prédikációk a Szentíráson és az ókereszténység, valamint a kora-középkor teológiai művein alapultak. A kiindulópontot a Biblia a világi javak elutasításáról szóló tanítása, és a tisztaságra (szüzesség), szegénységre, mértékletességre vonatkozó előírásai jelentették. A test és a lélek szétválasztása a keresztény tanítás sajátossága. A dualista felfogás a test kívánságainak minél teljesebb megtagadását, egyfajta aszketikus életmódot javasolt az üdvözülés érdekében: a testtel szemben a lélek felmagasztalását. Az ókeresztény írásokban a szüzesség dicséretét és a luxus elítélését találjuk meg. A patrisztikus kor művei elsősorban a hölgyek istenfélő életéhez, tisztaságuk és ártatlanságuk megőrzéséhez adtak útmutatót. A mindennapi ember a külső jegyekből vonta le következtetéseit. Meghatározott sémái voltak az életszentség vagy a penitencia igazolására. A díszes ruhák, az ékszerek, az arc- és hajfestés, egyszóval a női cicoma nem az erényeket, nem a lélek tisztaságát, hanem a bűnöket mutatja, ezért ellentétes az erkölcsösséggel, a szeméremmel, a krisztusi hittel.

Hivatkozások

Albrizzi, G. B., Coleti, S. (1756-1770): Acta Sanctorum. Septembris. Tomus II. – apud

Sebastianum Coleti et Jo. Baptistam Albrizzi Hieron. fil., Venetiis.

Augustinus Aurelius (ford. Puskely M. K.) (1992): Szent Ágoston Regulája. [egy szív, egy lélek]. – Szent István Társulat, Budapest.

Augustinus Aurelius (ford. Balogh József) (1995): Szent Ágoston vallomásai I-II. – Budapest, Akadémiai kiadó.

Augustinus Aurelius (ford.: Tar Ibolya) (1997): A boldog életről – A szabad akaratról. – Európa kiadó, Budapest.

Augustinus Aurelius (ford., az előszót és a jegyzeteket írta Böröczki T.) (2001): A keresztény tanításról.– Paulus Hungarus - Kairosz Kiadó, Budapest.

Basileios (ford. Vanyó L.) (2001): Nagy Szent Baszileiosz művei. – Szent István Társulat, Budapest.

Basileios (ford. Orosz L.) (1991): „A keresztényekhez illő ruházat”. – In: Életszabályok I.: Nyíregyháza. XXII. fejezet: 102–105.

Brown, P. (1999): Az európai kereszténység kialakulása – 200-1000. – Atlantisz, Budapest.

Chiarini, G. (1987): Acta Cypriani. – In: Bastiaensen A. A. A. : Atti e passioni dei martiri. Fundazione Lorenzo Valla, Milano.

Cyprianus: „Liber de habitu virginum”. – In: Cypriani episcopi carthaginensis et martyris Opera omnia. PL IV. 451–473, V. rész, 456.

Cyprianus (ford. Vanyó L.) (1999): A szüzek viseletéről. – In: Szent Cyprianus művei. Szent István Társulat, 191–210. (195.)

Ferguson, E. (1999): A kereszténység bölcsője. – Osiris, Budapest.

Gregorios Nazianzenos (ford. Vanyó L.) (2001): Nazianzoszi Szent Gergely beszédei. – Szent István Társulat, Budapest.

Jeromos, Szent (ford. Adamik T.) (1991): „Nehéz az emberi léleknek nem szeretni”: A keresztény életről, irodalomról és tudományról. – Helikon, Budapest.

Kelemen, Szent, Alexandriai (1905): Protrepticus und Paedagogus. – Hinrichs'sche Buchhandlung, Leipzig.

Migne, J. P. (1954): Patrologiae Cursus Completus. Series Latina (PL). – Turnhout.

Ponzio, M., Pellegrino, M. (1955): Vita e martirio di San Cipriano. – Edizioni Paoline, Alba.

Puskely M. (2001): A monachizmus kezdetei a Római Birodalomban. III-V. század. – Dissertationes Debrecenienses 1. Debrecen.

Seneca (ford. Révay J. és Kurcz Á.). (1980): Vigasztalások - Erkölcsi levelek. – Európa Könyvkiadó, Budapest.

Tertullianus, Q. S. F. (szerk. Vanyó L., ford. Városi I.) (1986): „Az asszonyi cicomáról”. – In: Tertullianus művei. Szent István Társulat, Budapest.

Tertullien, M. T. (1971): La Toilette des femmes. – Éditions du Cerf, Paris.

Vanyó L. (szerk.) (1983): A kappadókiai atyák. Nagy Szent Baszileiosz, Nazianzoszi Szent Gergely, Nüsszai Szent Gergely és Ikonioni Amphilokhiosz. – Szent István Társulat, Budapest.

Vanyó L. (1988): Az ókeresztény egyház és irodalma. – Szent István Társulat, Budapest.

Vanyó L. (1991): „Legyetek tökéletesek…” Tanulmányok a keresztény aszkézis történetéhez a szerzetesség kialakulásáig. – Szent István Társulat, Budapest.

##submission.downloads##

Megjelent

2024-05-17

Hogyan kell idézni

Szlancsok, M. (2024). Az egyház luxusellenessége a korai kereszténységben. Opuscula Theologica Et Scientifica, 2(1), 13–32. https://doi.org/10.59531/ots.2024.2.1.13-32

Folyóirat szám

Rovat

A vallás és a kutatás